Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
Baza modeli CAD 3D firmy WObit, wyszukaj produkt:
WObit Forum Strona Główna » Grupy tematyczne » Robotyka » Roboty mobilne firmy WObit » Minisumo MAOR-12, program S.P.A.R.T.A. » SPARTA - blad w kompilacji
Wiadomość
Autor

Wysłany: 2009-01-12, 20:03    Temat postu: SPARTA - blad w kompilacji

w programie sparta zaladowalem program z plyty cd dolaczonej do robota "test czujniki linii.prog", kompilacja przebiega poprawnie, ale program zaladowany do robota raz dziala a raz nie tj.:
1. kompiluje program
2. wgrywam
3. aktywuje
4. nie dziala dioda LD_FL, pozostale 3 dzialaja poprawnie
powtarzajac proces kilkukrotnie w koncu program zaczyna dzialac. Nie jest to wina montazu, wyglada jakby byl problem z komilacja lub wgrywaniem programu.

filipjankun
Nowy

Wiadomość
Autor

Wysłany: 2009-01-13, 10:19    Temat postu:

jeśli program czasem działa poprawnie oznacza to, iż nie jest to wina kompilatora (nie posiada on procesów losowych).

Najprawdopodobniej jest to jakiś bliżej nieokreślony błąd transmisji programu do robota, który nie jest wykrywany przez spartę.

Być może dodanie na początku programu tzw. "pustej komendy" (np. czekaj 1ms) rozwiąże problem.

Niedzwiedz
Nowy

Wiadomość
Autor

Wysłany: 2010-02-27, 18:41    Temat postu:

Ja również zauważyłem podobne problemy w swoim robocie. Zauważyłem że nie zawsze wykonuje się pierwsza komenda. Sugerowana przez niedzwiedzia pusta komenda pomaga rozwiązać ten problem.

predator
Nowy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  

Skocz do: