| Baza modeli CAD 3D firmy WObit, wyszukaj produkt:
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 2009-11-13, 16:57 Temat postu: przekładnia |
Witam!!
Chciałbym prosić o radę.
Chodzi mi o to że potrzebuję przekładnie o max 810 całkowitym przełożeniu.
W dodatku ta przekładnia miałaby działać z silnikiem krokowym np. 38BYG405.
Pisałem o tym z pytaniem do firmy "Wobit" niestety otrzymałem wiadomość taką że max przekładnie jaka maja to 512 i w dodatku planetarną, która kosztuje ponad 1000zł na co mnie jako studenta automatyki nie stać, a potrzebuje 2.
Myślałem tutaj aby wykonać zespół przekładni zębatych np 9 i 90 typu 2GN( ich ceny również nie są podawane, a potrzebuje zrobić ogólny kosztorys). Poprostu jedną połączyć z drugą szeregowo i pod silnik krokowy, wtedy mam przełożenie właśnie 810.
Czy mogółbym prosić o zdanie forumowiczów lub innych ekspertów w tej dziedzinie??
Jest to dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam.
|
|
| |
|
white09
Nowy
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 2009-11-16, 11:39 Temat postu: |
Witam,
Nie wiem czy łącznie przekładni w taki sposób jest odpowiednie. Weź pod uwagę jaki moment uzyskasz na wyjściu, stawiam że po takim połączeniu szeregowym i dużym momencie wyjściowym możesz uszkodzić zęby w drugiej przekładni po dodaniu obciążenia. Wg mnie takie rozwiązanie nie jest poprawne i drugiej przekładni możesz uszkodzić zęby.
|
|
| |
|
booster
Nowy
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 2009-11-17, 17:39 Temat postu: |
Właśnie o tym myślałem też ale nie byłem pewien. Jak wtedy przykładowo wyglądałby moment wyjściowy przekładni? A np. gdyby wykonać połączenie szeregowe dwóch przekładni o takim samym przełożeniu??
|
|
| |
|
white09
Nowy
|
|
|
| Wiadomość |
Autor |
|
Wysłany: 2009-11-18, 11:02 Temat postu: |
Moment przelicz na stopniach,
Moment na wyjściu=moment wejściowy silnika * przełożenie.
Także wystarczy sobie przeliczyć i sprawdzić założenia.
Tutaj masz link do poradnika http://www.automatykaonli...ykuly.php?id=37
|
|
| |
|
booster
Nowy
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Zabrania się umieszczania tematów i postów o charakterze reklamowym. WObit nie posnosi odpowiedzalności za treść postów zamieszczanych przez użytkowników.
Baza modeli 3D | robotyka | silniki krokowe 3d | moduły liniowe |